Protein je super pomocník do každé diety. Proč ho zařadit do jídelníčku? Proč se vyplatí mít dostatek bílkovin při hubnutí? A hlavně, jak protein užívat? A odpovíme ti i na hodně diskutované téma, jestli pít protein s vodou nebo mlékem. Tento článek je plný super zajímavých informací!
Proč zařadit protein do diety?
- Doplníš tělu potřebné bílkoviny.
- Při trávení bílkovin spálíš nejvíce kalorií.
- Bílkoviny tě zasytí, abys neměla hlad.
- Je to super rychlá svačinka.
- Na proteinu si pochutnáš.
- Protein ti pomůže po cvičení s regenerací.
Samotný protein jako rychlá svačinka
Protein si můžeš vychutnat jen tak v shakeru. Nachystáš si do dávkovače ideální množství pro tebe, a pak už jen smícháš s vodou. Náš nejoblíbenější a nejprodávanější protein Choco Bueno chutná samotný skvěle! To je sladká tečka, na kterou se budeš po tréninku těšit.
My doporučujeme odměrku 30 g rozmíchat s cca 250 ml vody, případně si můžeš dát poloviční množství jen jako takovou chuťovku.
Protein s mlékem nebo bez mléka
Dle nutriční terapeutky Jany Králové jsou obě možnosti jsou v pořádku. Důležité je ale načasování, kdy si dát protein s mlékem a kdy s vodou.
V případě, že chceš využít proteinový nápoj jako náhradu denního jídla (místo svačinky) nebo si ho dát jen tak na chuť, tak je super varianta s mlékem, která je chuťově lahodnější a plnější. V takovém případě je kombinace proteinu s mlékem naprosto v pořádku.
Naopak smíchat protein pouze s vodou je vhodné ihned po cvičení. Díky vodě se může protein pyšnit rychlým vstřebáváním obsažených bílkovin, což po cvičení právě chceme. A mléko (konkrétně tuky a laktóza, které obsahuje) by nám tento proces zbytečně zpomalilo a protein by tak ztratil svůj účel.
Protein do kaše
Ovesné, rýžové a další kaše jsou super snídaní, nicméně jsou ryze sacharidové. Doplníš do těla energii ve formě sacharidů, ale pokud zapomeneš přidat bílkoviny a tuky, hlad se brzy dostaví. Přidej do kaše odměrku proteinu a uvidíš, že nejen že kašička bude super ochucená, ale taky tě pořádně zasytí na celé dopoledne.
Nejoblíbenějším proteinem do kaše naší fitness trenérky Míši Mrázkové je Snickerdoodle. Vynikající skořicová příchuť dokonale ochutí tvou ranní kaši a nastartuje tvůj den zdravě.
Protein do mléčných výrobků
Další možnost, jak využít protein, jsou různé mléčné výrobky. Kupuj si raději ty nedoslazované, které nejsou plné přidaného cukru. Dochutit si je můžeš proteinem. Nejen, že ti pak budou více chutnat, ale obohatíš je o tolik potřebné bílkoviny.
Proteinový prášek si můžeš dát do jogurtu, jogurtového nápoje, kefíru, tvarohu a podobně.
Protein do palačinek a lívanců
Proteinový prášek se hodí i na smažení. Chceš mít palačinky nebo lívanečky výživnější? Uber mouky a nahraď ji proteinem. Palačinky tak mohou mít nějakou super lahodnou příchuť, a ještě doplníš tělu bílkoviny.
Protein na pečení
Protein využiješ i na pečení do různých buchet a dezertů. Na našem blogu v rubrice Recepty najdeš stovky receptů s využitím proteinu. Protein dobrůtku osladí, takže nemusíš přidávat více cukru. A nemusíš se bát! Pečením bílkoviny v proteinu nijak nezhodnotíš. Na pečení se skvěle hodí náš vanilkový protein.