Pít pořád jen vodu není úplný hit. S další a další sklenkou má člověk často pocit, že už mu voda teče i ušima. Pitný režim je ale jedna z nejdůležitějších součástí zdravého životního stylu. Co však pít, když si chcete trochu osladit život, dodržovat režim a ještě neuškodit své postavičce, na které tak poctivě makáte?
Vychutnávat si pití není při hubnutí žádný problém. Stačí se jen zaměřit na suroviny, které vám vaše rýsování sexy těla nepřekazí. Máme pro vás hned 3 tipy na šťávy a limonády, které si můžete vychutnat v horkém létě, a pokud si čerstvé suroviny zmrazíte, tak i kdykoli jindy během roku.
1. Fresh a zdravá okurková limonáda
Dříve bylo popíjet šťávu z okurek něco nemyslitelného, dnes je to hit. Tato limča opravdu maximálně osvěží, detoxikuje, a když si ji připravíte ve zdravé verzi, nenacpete do těla zbytečné cukry navíc. Nedoporučujeme dávat si okurkovou limonádu v restauraci, pokud vám nezaručí, že ji nedělají ze sirupu.Pokud chcete mít absolutní jistotu, připravte si vlastnoručně ve své kuchyni zdravější variantu. Nastrouhejte jednu celou salátovou okurku bez slupky na jemném struhadle, zalijte 1 litrem perlivé minerálky nebo sodovky, přidejte 2 polévkové lžíce (i více) šťávy z limetky či citronu. Cukr nahraďte přibližně 20 nakrájenými bobulkami bílého hroznového vína. Můžete pít buď takto, nebo rozmixovat na zdravý fresh koktejl. Pijte vychlazené, ideálně i s ledem. Teplá okurková limonáda není nic moc.
2. Tohle mojito rum a cukr nezná
Bílý rum a spousta cukru? Zvládnete to i bez těchto surovin! Připravte si několik limetek, sodovku, čerstvé lístky máty. A samozřejmě led. Ve sklenici rozdrťte 1 pokrájenou limetku, na ni vložte asi 9 lístků čerstvé máty a vmačkávejte je do limetky tak, aby se nepotrhaly. Zalijte 20 ml vymačkané šťávy z dalších limet, přilijte sodovku. Promíchejte barovou lžičkou. Doporučujeme pít s ledem. Přijde vám takové mojito příliš kyselé? Pak si ho doslaďte namixovaným čerstvým melounem nebo bílými hrozny.3. Bezinková šťáva jak má být
Kvete bíle, ale říká se mu černý bez. Také vám to jako dětem vrtalo hlavou, když se to u babičky nebo u maminky v kuchyni rozvonělo po bezinkách? Vzpomeňte si na dětství a sama si připravte bezinkovou šťávu. Poradíme vám, jak na ni, aby neutrpěla vaše štíhlá figura.Budete toho potřebovat opravdu málo:
• 30 květů černého bezu,
• 1,5 litru vody,
• 1 citron.
Jak na to:
V hrnci přelijte všechny bezové květy převařenou, vychladlou vodou. Přidejte ještě na kolečka nakrájený citron bez slupky (tedy pokud nemáte bio citron). Přikryjte hrnec čistou utěrkou a nechte směs 24 hodin louhovat při pokojové teplotě. Druhý den přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a máte hotovou šťávu. Je trochu kyselejší, ale zato přirozenější chuti. Pokud se vám z kyselé šťávy křiví pusa, oslaďte si ji stévií.
Chcete si bezinkovou šťávu uchovat i na „horší časy“ a nechcete ji zavařováním při vysoké teplotě zbavit vitamínů? Prostě si ji zamrazte. Nejlépe chutná vychlazená, pokud si chcete bezinek užít i v zimě, doporučujeme květy nasušit. Ty navíc můžete pít i ve formě čaje, stačí je zalít vroucí vodou a 10 minut vyluhovat.
Lákavé, ale ne neškodné
Limonády podávané v létě na teráskách ve skleněných džbáncích se sice tváří velmi zdravě, ale kromě osvěžení vašemu tělu dodají i pěknou dávku nežádoucích jednoduchých cukrů. Základem okurkových, malinových, bezinkových nebo třeba mátových limonád v restauracích a barech bývá sirup. To už si radši dejte vodu s citronem a ledem.Pokud je váš čas tak drahocenný, že nemáte čas připravovat domácí limonády a koktejly, můžete zvolit jednodušší metodu. Zkrátka si kupte instantní nápoj, který skvěle chutná a neobsahuje nic, co by vaší figuře ublížilo.