Hledáte, jak rychle a chutně vyřešit hlavní jídlo dne? Přinášíme recepty na lehké obědy, po kterých zvládnete i odpoledne ve fitku.
Žampionová polévka
Kdo by nemiloval vůni žampionů? Hlavně při hubnutí navíc oceníte jejich nízkou energetickou hodnotu. Hodně bílkovin a málo tuku zase obsahuje tofu, které tomuto obědu ještě přidá na vydatnosti. Polévku budete mít raz dva a určitě si na ni pochutnáte.Ingredience:
olivový olej,
250 g žampionů,
50 g tofu,
¼ l zeleninového vývaru,
pepř a sůl.
Postup:
V kastrolu na rozpáleném oleji lehce osmahněte žampiony nakrájené na kousky. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. Rozmíchejte ponorným mixérem, přidejte tofu a vařte dalších 5 minut. Nakonec můžete ozdobit petrželkou.
Omeleta se žampiony a špenátem
A zase ty žampiony, tentokrát v jednoduché omeletě se špenátem. Tato listová zelenina dodá tělu železo, betakaroten a spoustu vitamínů. Ale co hlavně – tato omeleta je další rychlovka, kterou si určitě oblíbíte. Abyste tělu dodala sacharidy, přikousněte k omeletě celozrnné pečivo.Ingredience:
olivový olej,
2 vejce,
150 g žampionů,
100 g listového špenátu,
sůl a pepř.
Postup:
Do hrníčku si rozklepněte vejce, rozkvedlejte se solí a pepřem. Na pánvi rozpalte olej, přidejte žampiony se špenátem, osmahněte a zalijte je vaječnou směsí. Omeletu nechte ztuhnout – jakmile je hotová, podeberte ji obracečkou a opatrně sesuňte na talíř.
Zdravý segedínský guláš
Segedínský guláš nemusí být nutně nezdravé jídlo s prorostlým, tučným masem a náloží houskových knedlíků. Stačí nahradit pár surovin. Použijte třeba lehké kuřecí či krůtí maso a žádná odpolední únava se konat nebude. Dejte si tento zdravý segedín s žitným chlebem a oběd bude vydatný i rychle připravený.Ingredience (2 porce):
slunečnicový olej,
200 g kuřecích prsou,
200 g kysaného zelí,
zakysaná smetana,
1 menší cibule,
2 stroužky česneku,
1 polévková lžíce Hrašky,
2 čajové lžičky červené papriky,
1 l vody (může být i zeleninový vývar),
sůl, kmín a pepř.
Postup:
V menším kastrolu rozpalte olej a nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Poprašte paprikou a přidejte maso nakrájené na nudličky. Za občasného míchání asi 5 minut restujte, dokud se maso nezatáhne. Zalijte připravenou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte pepř a kmín. Zelí propláchněte v cedníku, nechte okapat a přidejte do kastrolu. Poduste asi 20 minut tak, aby maso bylo měkké.
V hrníčku s vodou si připravte Hrašku a přidejte ji do guláše. Chvíli míchejte, na závěr ještě přidejte prolisovaný česnek a zakysanou smetanu a asi 5 minut nechte povařit.
Červená čočka s chilli
Jestli si tu a tam ráda dopřejete trochu pálivější jídlo, červená čočka s chilli vám kápne do noty. Chilli papričky obsahují kapsaicin, který pomáhá urychlovat metabolismus a pálit kalorie. Nečekejte ale zázraky a raději to s chilli nepřehánějte. Papričku si dopřejte v množství, které nepřebije chuť celého jídla. To má být totiž jen lehce pikantní delikatesou.Ingredience (2 porce):
150 g červené čočky,
2 rajčata,
chilli paprička podle chuti,
bobkový list, nové koření, pepř a sůl,
vařené vejce.
Postup:
Na oleji zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vroucí vodou. Přidejte koření a spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčat. Vařte asi 10 minut, dokud není čočka měkká, poté přidejte chilli papričku. Osolte a ještě asi 5 minut povařte. Na talíři s čočkou servírujte jedno vařené vajíčko.
Kuřecí maso na kari
Kuřecí maso je lehké a dietní, přitom obsahuje spoustu bílkovin. Když ho nakrájíte na opravdu tenké nudličky (asi 1,5 cm), bude na pánvi hotové ani nemrknete. Skvělou vůni, chuť i barvu tomuto jídlu dodá kari, které se díky obsahu kurkumy doporučuje i při dietách.Ingredience (2 porce):
olivový olej,
200 g kuřecích prsou,
150 ml mandlového mléka,
2 čajové lžičky kari,
pepř a sůl,
brambory nebo batáty jako příloha.
Postup:
Omytá kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmahněte na rozpáleném oleji. Hotové maso osolte, opepřete a posypejte kari kořením. Promíchejte, zalijte mandlovým mlékem a nechte asi 5 minut prohřát.