Zhubnete i bez cvičení? Odpověděli jsme na otázku, kterou nám často kladete

Zhubnete i bez cvičení? Odpověděli jsme na otázku, kterou nám často kladete

Michaela nám napsala: „Ráda bych se zeptala, zda je pohyb k hubnutí nezbytně nutný, nebo stačí jen zdravý jídelníček?“ Přišel nám i dotaz Jitky, maminky dvojčat v batolecím věku: „Hodně se naběhám kolem svých dvou dětí, kterým není ještě ani rok. Večer padám vyčerpaná do postele. Jídelníček mám ale vyvážený. Zhubnu i tak?“ Podobnými dotazy se naše e-mailová schránka hemží, proto jsme se rozhodli toto téma více rozvést.

Jde to, ale dře to

Hubnutí bez cvičení je možné. I za touto větou ovšem musí následovat velké ALE. Pokud se za celý den naběháte v práci ve skladu, mezi regály v obchodě nebo třeba jako servírka mezi hosty restaurace, váš pohyb se dá k hubnutí přičítat. Jestliže sedíte v kanceláři u počítače a váš jediný pohyb je ke kopírce, na poradu a zpět, zajděte si po práci ještě do tělocvičny.

Podle odborníků na stravu a pohyb se hubnout bez pohybu dá, pokud se člověk dostane do nějakého energetického deficitu. Výdej musí být vždy vyšší než příjem. Tento způsob hubnutí ale není tak úplně ideální, protože nezpevňujete tělo se vší parádou. Zátěž není taková jako při sportu, nebudujete svalovou hmotu. A jak je známo, čím víc svalů, tím lepší spalování tuků a tím více se můžete najíst. Zapadá to do sebe jako puzzle. Když vám některý článek chybí, horko těžko vytvoříte dokonalý obrázek.

Tělo si rádo zvyká na stálý pohyb – dejte mu víc!

Pokud máte v práci stále stejnou zátěž, pro začátek vám tento pohybový režim může fungovat a stačí „jen“ upravit jídelníček. Věřte ale, že to vašemu tělu nebude dlouho stačit. Po nějakém čase se adaptuje a vy, abyste shazovala další kila a tvarovala sexy tělo, budete muset přitlačit. Zapojte svižnější procházky, jezděte do práce na kole nebo se po ní převlékněte a domů si zaběhněte pár kilometrů.

Nejezte, co hrdlo ráčí

Jste rozhodnutá, že budete hubnout bez cvičení? Pak se pořádně zaměřte na svůj jídelníček. Existují dvě metody, které si na první pohled protiřečí, ale obě vás povedou ke shazování kilogramů:

  • 1. Sacharidy ráno, bílkoviny večer – sacharidy přijímejte jen v první polovině dne, tedy ráno, dopoledne a nakonec v poledne. Pak už jezte jen bílkoviny. Více o tomto stravování jsme pro vás sepsali zde
  • 2. Bílkoviny ráno, sacharidy večer – řada poradců na výživu doporučuje první metodu. Funguje ale i tato – a velmi dobře. Až do 16. hodiny jezte bílkoviny doplněné o ořechy, semínka a zeleninu, poté zařaďte sacharidy. Bude se vám lépe spát a ráno se probudíte s větší energií.

Vyžeňte jednou provždy z hlavy mýtus, že se nesmí jíst po páté hodině večerní. Leda byste chodila spát hned po večerníčku. Jezte naposledy zhruba 2 hodiny před tím, než ulehnete do postele, jinak budete akorát hladovět a budete nepříjemně unavená.

Když vám zdravotní stav neumožní pohyb

Rády byste cvičily, ale ze zdravotních důvodů nebo kvůli nějakému hendikepu nemůžete? Pak je dle výživových poradců nutné zaměřit se na energetický deficit a ubrat na jídle. Jinak to bohužel nejde. Případně si vyberte pohyb, který váš zdravotní stav umožňuje, například procházky, plavání, jízdu na kole… zkrátka cokoliv, co je šetrné pro klouby.

Zrychlete metabolismus, zamiřte na tuky

K dobrému spalování vám mohou pomoci i potravinové doplňky. Třeba Fat Killer se dá užívat i v netréninkový den, a přesto dokáže svým složením zrychlit přeměnu tukových zásob na energii a nastartovat spalování. Věřte nebo ne, hubnete i v noci, kdy pracuje váš metabolismus. Aby běžel na ještě větší obrátky, dopřejte si Night Burner.
Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty