3 námi ozkoušené fit recepty z cukety na slano a na sladko (i pro vegetariány)

3 námi ozkoušené fit recepty z cukety na slano a na sladko (i pro vegetariány)

Cuketová sezóna je v plném proudu. V obchodě jsou cukety k dostání za pár korun a pokud máte doma na zahrádce aspoň jednu rostlinku, jistě vám téměř denně nějakou tu cuketku urodí. Protože cukety jsou skvělá potravina při hubnutí, připravili jsme pro vás 3 recepty, které jsme sami vyzkoušeli. Dobrou chuť!

Zdravá cuketová pizza: Jde to i bez mouky

Cuketová pizza je snazší, než by se mohlo zdát. Budete potřebovat jen pár surovin a proto je nejen zdravou, ale také levnou variantou lehkého oběda či večeře.

Suroviny (4 porce):
5 menších cuket
1 vejce
2–3 stroužky česneku
sůl
pepř
oregano
hrnek strouhaného parmazánu (či podobného sýru)
3–4 rajčata (podle velikosti)
mozzarella

Dle chuti:
Do “těsta” jsme přidali ještě 150 gramů nakrájeného kysaného zelí. Není to nutnost, ale pokud máte tuto kysanou vitaminovou bombu rádi, pizza dostane chuťově zcela nový rozměr!

Jak na podklad?
Cukety nastrouhejte na jemném nástavci struhadla. Přidejte lžičku soli a nechte pár minut odležet. V čisté utěrce z nich vymačkejte šťávu. Do cuket vmíchejte vejce, větší část prolisovaného česneku, pepř, oregano a sýr. Pokud jste zvolili variantu se zelím, nyní je také čas pro přidání nakrájeného zelí. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte 2 kulaté placky, pokud chcete mít opravdovou kulatou pizzu. My pro usnadnění vyložili celý plech a chutnalo nám to stejně. :-) Rukama hmotu pořádně utlačte a pečte při 200 °C asi 20 min. Hotovou pizzu poznáte podle nazlátlého a zatáhlého povrchu.

Co nahoru?
Abyste měly také domácí rajčatovou šťávu, rozmixujte rajčata ponorným mixérem a povařte, čímž je zbavíte přebytečné vody. Přidejte trochu rozmačkaného česneku a oregana, ještě chvíli vařte a pomazejte směsí téměř dopečené pizzové těsto. Pokládejte nahoru plátky mozzarelly a nechejte ještě 5 minut zapéct. Pizza je hotová a my vám přejeme dobrou chuť.

Celozrnné těstoviny s cuketami a cuketovým pestem

Přestože jsou těstoviny zdrojem sacharidů, nemusíte se jich při hubnutí úplně vzdát. Pokud si k obědu dopřejete těstoviny z celozrnné mouky (špaldová, žitná apod.) a spojíte je s vhodnými surovinami, vaší linii neublíží. Vyzkoušejte třeba recept s cuketovým pestem.

Suroviny (4 porce):
400g celozrnných těstovin
1 menší cuketa
150g cherry rajčátek
mořská sůl
2 lžíce strouhaného parmazánu (či podobného sýru)

Na pesto:
1 menší cuketa
25g čerstvé bazalky
4 lžíce strouhaného parmazánu (či podobného sýru)
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku

Dle chuti:
Pesto je možné ochutit vašimi oblíbenými oříšky. My doporučujeme piniové oříšky nebo kešu.

Jak na to?
Postup je v tomto případě zcela jednoduchý. Těstoviny uvařte v osolené vodě, ale nepřevařte, aby byly „al dente“. Jednu malou cuketu nakrájejte na kolečka a ogrilujte či opečte na pánvi. Suroviny na pesto rozmixujte a přimíchejte 2–3 lžíce vody z těstovin. Smíchejte pesto s těstovinami, rozdělte na talíře a tam již ozdobte grilovanými cuketami, rozpůlenými rajčátky a parmazánem. Můžete nahoru pro efekt přidat také několik lístků bazalky. Voala a je hotovo! Bohužel jsme pro vás tento skvělý recept zapomněli vyfotit. Ale vězte, že jeho hlavní kouzlo spočívá právě v chuti.

Fit cuketový zákusek s ricottou a ovocem

Tento cuketový zákusek je velice variabilní. Můžete jej doplnit jakýmkoliv ovocem, které máte rády, nebo co právě roste na vaší zahrádce. Použijte libovolnou zdravou mouku a oslaďte si ho také vaším oblíbeným sladidlem, my vám dáme několik doporučení.

Suroviny:
250g nahrubo nastrouhané cukety
175g polohrubé mouky (špaldová, rýžová, pohanková apod.)
½ kypřicího prášku
2 vejce
špetka mleté skořice
datlový sirup (javorový sirup, med, množství podle chuti)
¼ hrnku oleje (např. olivový, ale méně chuťově výrazný, aby nerazil)

Na ozdobu:
250g ricotty
100g tvarohu
ovoce (maliny, broskve, jahody, množství dle chuti)
protein na dochucení

Jak na to?
Vajíčka vyšlehejte do pěny se sirupem či medem a za stálého šlehání přimíchejte olej. Přidejte prosátou mouku, cuketu a zbytek surovin. Vložte na pečicí papír do menšího vyššího plechu a pečte při 170 °C zhruba 20 minut.

Co nahoru?
Rozešlehejte ricottu s tvarohem, sirupem či medem a přidejte hrst ovoce. Krém můžete dosladit i vanilkovým proteinem. Namazejte na vychlazený korpus a poklaďte zbytkem ovoce. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout. Pokud máte strach, aby ovoce neokoralo, je možné nahoru zalít také želatinou, ale není to nutnost – záleží na použitém ovoci. Zdravý dezert je na světě a vy si ho ideálně dopřejte jako snídani či dopolední svačinku.

KOUPIT VANILKOVÝ PROTEIN
Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty