5 mléčných výrobků, které vám pomohou s hubnutím

5 mléčných výrobků, které vám pomohou s hubnutím

Mléko bylo to první, co jsme v životě ochutnali. Rodiče se nás snažili dopovat mléčnými výrobky a říkali nám, jak je potřebujeme pro zdravé svaly, kosti a růst. Něco na tom určitě je – maminka má přece vždycky pravdu.

Na nákupy klidně s lupou

Smetánky, pribináčky a tučné jogurty ale dospělým ženám, kterým záleží na postavě, neprospívají jako malým dětem. Pro zdravý životní styl je třeba vybírat ty správné výrobky z mléka. Studujte v obchodech obaly produktů, zajímejte se o složení, obsah tuku, cukru i bílkovin. Ano, písmenka na obalech jsou mnohdy skutečně mrňavá, ale čtěte je, i kdybyste si na to měly v kabelce nosit lupu. Studování jednotlivých složek potravin berte jen jako počáteční získávání informací. Po čase totiž sama zjistíte, které mléčné výrobky jsou pro vás ty ideální – tedy zdravé a chutné zároveň.

Buďte po mléku krásná

Vězte, že kvalitní mléčné výrobky mohou dokonce podpořit váš dietní režim. Pokud mají dobré složení, můžete si dopřát i 3 porce denně a vaše postavička neutrpí žádnou újmu. Vyšší příjmem vápníku, bílkovin mléčného původu a redukce hmotnosti jdou totiž ruku v ruce. Pokud jste milovnicí mléčných dobrot, nechte si chutnat! Užijte si skvělého zdroje bílkovin, z nichž si tělo buduje svaly.
Vybrali jsme pro vás 5 nejkvalitnějších mléčných produktů. Můžete je jíst při hubnutí a prospějí vašemu zdraví i sexy figuře.
  1. Jogurty – dopřejte si jogurt klidně každý den. Než ale hladová či mlsná sáhnete v regálu obchodu po ovocném jogurtu, zkontrolujte obsah cukru a tuku na etiketě. Zřejmě přijdete na to, že se vyplatí koupit spíš bílý jogurt, který si v případě chuti na sladké snadno „dosladíte“ čerstvým nakrájeným nebo rozmixovaným ovocem. Ideální jsou jogurty s obsahem tuku okolo 3 %.
  2. Tvarohy – tak tady zkuste popustit uzdu své fantazii a zapojujte tvaroh do svého jídelníčku co nejčastěji. Je to doslova bílkovinová bomba a na dlouho zasytí! Můžete ho jíst nejen ve formě pomazánky s bylinkami či tuňákem ve vlastní šťávě, ale i nasladko s ovocem nebo třeba se skořicí. Kupujte spíše nízkotučný nebo polotučný tvaroh. Jde o dokonalou večeři, a to zejména díky vysokému obsahu kaseinu – ten je významným zdrojem aminokyselin, vápníku a fosfátů.
  3. Skyr – pro český trh je to téměř novinka, ale vy už ho možná máte v ledničce. Skyr, který pochází z Islandu, je něco mezi řeckým jogurtem a tvarohem. Vyniká vysokým obsahem proteinů (bílkovin) a minimem tuku. Z nutričního hlediska je lepší přírodní než ovocný skyr. V obchodech už ale najdete i skyry se sníženým obsahem cukru i v ovocných příchutích – ty si můžete s klidem dopřát, když vás honí mlsná.
  4. Kysané výrobky – zařadit sem můžeme jogurtové mléko, acidofilní mléko, kyšku, podmáslí, kefír. Vynechte ovšem přislazené ovocné či škrobem zahuštěné varianty, jež rozhodně neprospějí vaší štíhlé postavě. Přítomnost bakterií mléčného kvašení vám pomůže vstřebávat vápník, dodá vám vitamín K a železo. Probiotika ocení zejména vaše střeva i celkově trávení. Posílíte navíc imunitu, takže vám už žádná viróza nezabrání v pravidelných návštěvách tělocvičny.
  5. Sýry – sýrům, které obsahují 20 až 30 % tuku v sušině, nelze téměř nic vytknout. Jen tak do pusy nebo do zeleninového salátu si tak můžete bez obav nakrájet třeba nízkotučnou mozzarellu nebo tvrdý sýr s nižším obsahem tuku. Výborný a zdravý je také přírodní cottage sýr. 30 % tuku obsahuje také výtečný parmezán. Pokud neodoláte a pochutnáte si na tučnějších sýrech, mezi něž patří ementál, niva či hermelín, je třeba vyššímu příjmu tuků přizpůsobit další příjem tuků během dne. 
U všech mléčných výrobků sledujte obsah tuku. Čím je ho ve výrobku více, tím vyšší je jeho energetická hodnota; s tukem navíc ubývá i bílkovin. Neprospějí vám ale ani tak zvané light potraviny. Nedají vašemu tělu nic moc prospěšného. Vzhledem k tomu, že tuk je nositelem chuti a zde chybí, je třeba chuť nějak vylepšit. A to výrobci dohánějí pomocí cukru, s nímž se spíše přátelí faldíky než pěkná figura. Nízkotučné výrobky bývají hodně řídké, a tak jsou často zahušťovány škrobem. Jaký obsah tuku tedy volit? Jděte zlatou střední cestou – ideální je rozmezí od 2 do 3 % tuku u jogurtů a do 30 % u sýrů.

Jak se to má s mlékem?

Vyrostli jsme na něm, pak nám ho nalévali rodiče snad ke každé snídani a za pár let se světem rozletěla informace, že nám nesvědčí. Někdo tvrdí, že člověku dělá dobře pouze mateřské mléko a kravské prý patří telatům. Jiní zase zastávají názor, že náš organismus je již na mléko za spoustu let adaptovaný a jeho pití je možné. Jak to tedy vlastně je? Všeho s mírou! Nechť si každý udělá na pití mléka svůj vlastní náhled. Není třeba nic řešit radikálně.

Pokud rádi popíjíte mléko, berte ho jako potravinu, nikoli nápoj. Jeho energetickou hodnotu je třeba započítávat do denního příjmu energie. Pít můžete kravské, ovčí nebo kozí mléko.

Mléka, nebo nemléka?

V posledních letech zažívají boom tak zvaná „nemléka“, tedy náhražky mléka z rostlin. Vhodné jsou zejména v případě intolerance laktózy, kterou rostlinné varianty neobsahují. Už i v běžných řetězcích je možné koupit „mléko“ kokosové, mandlové nebo třeba sójové. Pokud se pro ně rozhodnete, dávejte bedlivý pozor na složení. Velmi často je první (tedy nejzastoupenější) složkou rostlinného mléka voda, následuje glukózový sirup, tuk, další dochucovadla a jen minimální množství přírodní složky, kvůli které mléko kupujete.

Pohyb a bílkoviny = ideální dvojka

Bílkoviny z mléčných výrobků pomáhají budovat svaly, tvarovat postavu. Toho ale nedosáhnete bez celkově vyváženého jídelníčku a pohybu. Vše vám půjde snadněji, když zařadíte i nějakého pomocníka s kvalitním složením. Může jím být třeba již ověřený Fat Killer, který pomáhá urychlit spalování tuků a v neposlední řadě dodává energii do boje s dalšími kily navíc.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty