5 a více superpotravin, které vás zjara nakopnou

5 a více superpotravin, které vás zjara nakopnou

Superpotraviny se dnes skloňují snad ve všech pádech – jsou totiž módním hitem ve stravování. Můžete si pomyslet, že jde opět jen o „in“ jídlo, na něž za pár let všichni zapomenou, nebo se dokonce ukáže, že účinky nejsou tak závratné. Nic se nesmí přehánět, s tím se ztotožňujeme, ale skvělé vlastnosti superpotravin jsou již prověřené.

Pokud jste se rozhodla pro zdravý životní styl, jistě se zaměřujete na pestrou stravu a dostatek pohybu. Superpotraviny by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Liší se totiž od běžných potravin tím, že obsahují neobvykle velkou koncentraci důležitých živin, které naše tělo doslova miluje.

Z mnoha průzkumů, které prováděli zahraniční odborníci na zdravou výživu, vyplynulo, že superpotraviny skutečně podporují zdraví jejich konzumentů. Je ale nutné nezapomínat přitom na potraviny, které označení „super“ nedostaly, nicméně naše tělo je také potřebuje. Řeč je třeba o celozrnných potravinách.

Přírodní detox

Jaro je ideálním obdobím na detoxikaci. Pokud patříte mezi ty, kteří surfují po internetu nebo navštěvují obchody se zdravou výživou a hledají nejlepší produkty pro očistu těla, zkuste se zaměřit na superpotraviny. Obsahují řadu antioxidačních látek, navíc vašemu tělu naservírují důležité živiny, vitamíny, minerály, proteiny a podpoří vaši imunitu. Některé ze superpotravin, nazývané také superfoods, vás dokonce dokážou nakopnout – dodají energii na cvičení. Zase se o kus přiblížíte tomu, co chcete vidět v zrcadle.

Oberte keře jako první

Nemusíte hned utrácet horentní sumy za reklamní lákadla. Mnohdy stačí udělat pár kroků na zahradu, kde na vás čekají doslova zdravé bomby. Ovocné keře oberte ještě dříve, než skončí v maminčině koláči. Čerstvé ostružiny, maliny, černý i červený rybíz jsou totiž nadupaným zdrojem živin. A pokud je pěstujete na své zahrádce, nemusíte už po superpotravinách pátrat. Máte je totiž přímo u nosu. Na podzim si pak dopřejte každý den hrst vlašských ořechů, které jsou v našich podmínkách také snadno dostupné.

Lokální superpotraviny prospějí vašemu tělu. Proto je jezte, jak jen to je možné. Zobejte u televize slunečnicová semínka, zamrazte rakytník a pak si z něj dělejte čaj. Někomu vyhovuje jeho kyselá chuť a konzumuje ho jen tak „naostro“. Růžičková kapusta zase nemusí vždycky chutnat jako ze školní jídelny. Když ji krátce povaříte, skvěle si pochutnáte. Kapusta je navíc větší zásobárnou vitamínu C než citron či kiwi. Českou superpotravinou je také medvědí česnek. Dnes si ho snadno vypěstujete na zahrádce i na balkoně v květináči. A nemůžeme opomenout řepu. Dá se upravit na mnoho způsobů – uvařit, upéct, namixovat do zdravých ovocných a zeleninových koktejlů. Výtečně ale chutná i syrová.

Místo brambůrků goji

Přes všechny dary české přírody jsme se rozhodli představit vám blíže i superpotraviny zahraniční. Jsou nabité řadou tělu prospěšných látek. Tak proč si je nedopřát?

  • Açaí – ovoce rostoucí na palmách v brazilských deštných pralesích u Amazonky. Tento významný antioxidant se podobá našim borůvkám, ale chutná jako lesní ovoce s čokoládou. Mňam! Dodává energii, posiluje obranyschopnost a zvyšuje sexuální apetit. Jen pro zajímavost – možná vás po letech, co znáte Açaí, překvapí, že se nečte tak, jak to vidíte. Správná výslovnost je „asají“.
  • Aloe vera – není aloe jako aloe. Druhů existují stovky. Pokud si chcete tuto významnou superpotravinu vypěstovat, musíte do květináče zasadit konkrétně aloe vera (aloe pravá). Aloe má silné antioxidační účinky, její šťáva dokáže snižovat nejen cholesterol, ale i hladinu krevního cukru.
  • Goji – tyto sušené plody, které můžete znát také pod názvem kustovnice čínská, pochází z Himálaje. Stejně jako předchozí superpotraviny mají antioxidační účinky. Při jejich užívání budete méně marodit. Goji jsou navíc největším zdrojem betakarotenu. Tak šup pro tuhle zdravou dobrotu, ať se vaše tělíčko pěkně opálí do plavek!
  • Kakaové boby – momentálně zažívají v České republice boom. V řadě kaváren z nich připravují nápoje, jež mají chuť silného hořkého kakaa a zaručeně zaženou touhu po sladkém. Pomocí kakaových bobů dodáte tělu antioxidanty a vysoký obsah hořčíku vás uvede do pohody.
  • Maca kořen – tak z toho budou mít radost i vaši partneři! Je to totiž velmi silné afrodiziakum. Kromě toho kořen peruánské macy obsahuje neobyčejné množství výživných složek a je zásobárnou vitamínů skupiny B. U sportovců maca zvyšuje výkony, zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach při cvičení.
Čím menší tepelná úprava, tím lepší účinky. Toto pravidlo již jistě znáte. Stejné je to u superpotravin. Ideálně byste je měli jíst v syrové formě, maximálně lehce tepelně upravené, aby si zachovaly co nejvíce enzymů, vitamínů, minerálů a dalších látek, pro které jsou tak úžasné.

Pokud vás odrazuje složitější dostupnost a vyšší cena u suprepotravin nebo si nejste jisti kvalitou zahraničních superfoods v našich končinách, existuje řešení. Na trhu existují produkty, které v sobě skrývají to nejlepší, co v sobě superpotraviny mají. A v jedné tobolce se dají dokonce namíchat s dalšími pomocníky. Třeba açaí v kombinaci s L-karnitinem, zeleným čajem a dalšími specialitkami tvoří silnou kombinaci, jež nastartuje spalování tuků, zatočí se stresem a ještě vašemu tělu pošle dávku antioxidantů.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty