Já a můj jídelníček bez kaseinu

Já a můj jídelníček bez kaseinu

V posledním článku věnovanému na téma alergie na mléko a bezmléčná dieta ti dám pár praktických tipů na to, jak si sestavit jídelníček bez kaseinu. Rozeberu postupně jednotlivá denní jídla a ukážu ti, jak jsem já sama jídelníček řešila. A co mně osobně nejvíce vyhovovalo a vlastně stále vyhovuje.

Snídaně

Já osobně jsem milovnicí sladkých snídaní a po ránu se na šunku nebo vejce nemůžu téměř ani podívat. Navíc mám v jakémkoliv ročním období ráda teplé snídaně, tudíž u mě jednoznačně vedou různé druhy kaší. Možná si říkáš, že je to monotónní. Já se ale na každou snídani nesmírně těším, proto v tom nevidím žádný problém.

Kaše si střídám a připravuji z různých druhů vloček. Nejraději mám kaši ovesnou, pohankovou, jáhlovou nebo jejich mix. Vločky vařím v nedoslazovaném a neochuceném rostlinném mléce. Vede u mě jednoznačně mandlové nebo rýžové mléko. Aby byla kaše sytější a obsahovala nějaké bílkoviny, tak přidávám hovězí nebo rostlinný protein. A pro komplexnost snídaně ještě zařadím tuky v podobě arašídového másla a různých druhů semínek. Na závěr vše zpestřím čerstvým ovocem dle chuti a mám boule až za ušima. :-)

Dopolední svačina

Na dopolední svačinu si asi kompenzuji tu sladkou chuť a mám je vždy spíše slané. Takže nějaký celozrnný chlebík nebo knäckebrot, který si natřu hummusem, avokádem, zeleninovou či rostlinnou pomazánkou. A na to hodím plátek šunky nebo vařené vajíčko. Nebo si z avokáda a neochucené rostlinné pomazánky udělám tuňákovou nebo lososovou pomazánku. Doplním o čerstvou zeleninu a jako sladkou tečku si dám ještě banán. To bych jinak nebyla já. :-)

Oběd

Veškeré obědy si připravuji doma a mám je vždy teplé a nejčastěji masové s nějakou přílohou. Například karbanátky pečené v troubě se šťouchaným bramborem a zeleninou či různé masové směsi alá čína s rýží, boloňské špagety, rizota na několik způsobů (nejen rýžové, ale i z pohanky, bulguru, jáhel, kuskusu, nebo čiroku). Také zařazuji pravidelně ryby. A když není chuť na žádné maso, tak volím různé formy luštěnin doplněné o vejce.

Odpolední svačina

Odpoledne se u mě zase probouzí sladká chuť. Určitě si dám nějaké ovoce zase s kaší. Nebo rostlinný jogurt s müsli, nějaké smoothie, chlebík s arašídovým máslem nebo s margarínem a medem. Jako cestovní verzi a rychlou svačinku také zařazuji různé tyčinky bez obsahu mléka. Nejraději mám asi flapjacky.

Večeře

Večeře je u mě vlastně stejné jídlo jako oběd. Převažují u mě opět teplá jídla. Je to hlavně z toho důvodu, že nejčastěji vařím večeře a ty si pak beru s sebou do práce ještě na druhý den do krabičky i na oběd. A tak to jede pořád dokola. Občas zařadím i nějakou studenou verzi v podobě obloženého celozrnného chleba se zeleninou. Nebo si udělám rychlý zeleninový salát s tuňákem, lososem, vejcem a zase s pečivem. Popřípadě zapeču tousty nebo tortilly.

Druhá večeře

Druhou večeři nezařazuji určitě každý den. Prostě podle potřeby, jestli mám hlad nebo mě honí ještě mlsná či ponocuji. Když už něco takového přijde, tak si dám nějaké ovoce nebo knäckebrot natřený hummusem či rostlinnou pomazánkou a zeleninou. Když je větší hlad, tak třeba přidám i nějakou šunku. A když je joooo pořádná chuť, tak si dám něco sladkého nebo prostě uspokojivého. Například tyčinku, chipsy nebo třeba kvalitní hořkou čokoládu, která neobsahuje mléko. A holky nebojte, také jsem jen člověk a umím vyluxovat celou tabulku nebo pytlík chipsů. :-)

Pokud máš nějaké dotazy, jak si poskládat jídelníček bez kaseinu či v rámci bezmléčné diety, tak mi určitě napiš na Whats App.

NAPIŠ MI

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty