Diagnóza: celiakie

Diagnóza: celiakie

Celiakie je první nemocí spojená se senzitivitou na lepek, na kterou se v pátečních článcích zaměříme. Z minulého článku už víš, co je to lepek, dneska si posvítíme na celiakii a podíváme se blíže na život s ní. 

Celiakie – o co se vlastně jedná?

Celiakie je autoimunitní onemocnění. 
To znamená, že tělo začne poškozovat buňky tělu vlastníCeliakie je vrozená genetická porucha, u které dochází ke vzniku genůkteré jsou specifické právě pro toto onemocnění. Tyto geny způsobí, že střevní sliznice je daleko více citlivá na lepek. Dochází i ke změnám v imunitním systému. Některé buňky imunitního systému potom začnou mít autoimunitní charakter.
Velmi zjednodušeně se dá celý proces vzniku zdravotních obtížích vysvětlit takto: Jakmile se lepek dostane do kontaktu s buňkami střevní sliznice, geneticky pozměněný imunitní systém začne produkovat protilátky proti vlastním střevním buňkám, namísto proti lepku (cizorodé látce). Tento děj se nazývá zkřížená reaktivita.

Celiakie – co autoimunitní proces způsobuje v těle?

Autoimunitní reakce způsobí vyhlazení střevních klků (výběžků).
Klky jsou vlastně výběžky střevní sliznice, kde se vstřebávají živiny ze stravy. Pod mikroskopem vypadají klky jako koberec s dlouhými chlupy, pokud bys je vyskládala vedle sebe dostaneš plochu cca 300 m², což je plocha asi jednoho fotbalového hřiště. Pokud dojde k vyhlazení těchto klků, dojde i ke zmenšení této plochy pro vstřebávání živin. 
Poškozená střevní sliznice nevstřebává živiny.
Nevstřebané živiny pak ve střevech vyvolají průjmy, nadýmání a křečovité bolesti. Zdravotní problémy však vznikají i z nedostatku vstřebaných živin. Což se může projevit zvýšenou únavou a neprospíváním u dětíchudokrevností a také řídnutím kostí a kazivostí zubů (nevstřebává se vápník). Dalšími mimostřevními projevy může být vyrážka, afty, deprese, poruchy chování, ztráta menstruace, impotence u mužů atd.

Jak přijdu na to, že mám celiakii?

Jedná se o závažné onemocnění, které vyžaduje přísnou dietu. Proto její diagnózu a stanovení bezlepkové diety může stanovit pouze a jenom lékař!!! Pokud máš podezření, že není vše v pořádku určitě neváhej navštívit praktického lékaře. Nezapomeň však na to, že u starších dětí a u dospělých je diagnostika poměrně složitější. Včasná a poměrně snadná diagnostika je pouze u dětí do věku 3 let. U nich se objevují právě ony klasické střevní potíže, jako je neprospívání a nadmuté bříško. 

U dospělých jedinců se celiakie může projevit spíše těmi ostatními potížemi, jako je vyrážka, únava, ztráta menstruace. Proto bys u praktického lékaře měla sdělit všechny své problémy. Lékař by měl provést krevní testy na specifické protilátky, jejichž hladina je při celiakii zvýšená a posléze tě odeslat na speciální vyšetření (biopsie) na gastroenterologii. Po pozitivních výsledcích se nasazuje eliminační bezlepková dieta a poté se sleduje, zda došlo k úpravě krevních výsledků.Pokud se po vyřazení lepku výsledky krve zlepší, diagnóza je na světě a jedinec je odkázán k doživotní bezlepkové dietě. 
Více o bezlepkové dietě se můžeš dozvědět v dalším článku. 

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty