Intolerance laktózy a restaurační menu

Intolerance laktózy a restaurační menu

V následujícím a zároveň posledním dílu na téma intolerance laktózy bych ti chtěla poskytnout rady a tipy na stravování venku. Konkrétně jak postupovat při výběru jídla v restauraci.

Co se dá vyčíst z jídelního lístku

Evropská unie vydala v prosinci roku 2014 zákon, který vychází vstříc alergikům. Všechny stravovací provozy tě musí informovat o alergenech obsažených v jídelníčku. A to v podobě seznamu alergenů. Najdeš ho buď vyvěšený na zdi, nebo přiložený přímo v jídelním lístku. Pokud nikde nebude, tak si ho vyžádej u personálu.

Alergeny jsou označeny v seznamu čísly. S intolerancí laktózy tě zajímá mléko a výrobky z něj, tedy číslo 7. Čísla alergenů objevíš napsané (většinou v závorce) za jednotlivými pokrmy a nápoji v jídelním a nápojovém lístku. Pokud tam budeš mít sedmičku, tak určitě zpozorni. Znamená to, že v jídle jsou obsaženy potraviny s obsahem mléka. Jak už víš z předchozích článků, může se jednat o máslo, mléko, smetanu, tvaroh, sýry, jogurty a další. Jelikož snášenlivost množství laktózy je velmi individuální, tak ty sama musíš vědět, které potraviny ti dělají problémy a které ne.

Některé restaurace ti výběr jídla usnadní ještě tím, že mají u jídel rozepsané jednotlivé potraviny. A ty si sama bez problému zjistíš, co je číslem sedm myšleno za potravinu. A už je jen na tobě, jestli si jídlo zvolíš jako bezproblémové.

Jak postupovat v případě tajemného jídelního lístku

Pokud z jídelního lístku vyčteš jen číslo sedm a nic víc, nezbyde ti nic jiného než se zeptat. Nejlepší je, zeptat se přímo kuchaře. Číšník nebo číšnice většinou nejsou moc erudování, z čeho přesně se pokrm skládá. Měj na paměti, že číšník nebo kuchař nemusí vůbec vědět, co je to intolerance laktózy. Ptej se přímo na potraviny, které jsou pro tebe rizikové.

Uvedu příklad: Chceš si dát steak se šťouchaným bramborem. Když se zeptáš, jestli je tam obsažené mléko, řeknou ti, že není. Jídlo si objednáš a po jeho konzumaci za nějakou dobu zjistíš, že ti není dobře. Viníkem mohou být právě šťouchané brambory. Sice v nich nebylo mléko jako takové, ale mohly být šťouchané s máslem nebo zjemněné smetanou. A nepříjemnost je na světě. Personálu nemusí dojít, že i smetana nebo máslo je z mléka.

Proto vždy poptávej své konkrétní potraviny. Je jídlo připraveno na másle? Jsou brambory maštěné máslem? Obsahuje omáčka smetanu, mléko, nebo máslo? Sýr se strouhá jen nahoru nebo je i v pokrmu? Podle toho pak můžeš zaimprovizovat a poprosit o jídlo bez sýru. Popřípadě že máš nějaké pochybnosti, spoléhej na domluvu a ochotu personálu. Můžeš poprosit o výměnu přílohy, aby ti brambory nemastily atd.

Jistota bezproblémového jídla v restauraci

Jistotou jsou potravinové doplňky s obsahem enzymu laktáza. Zakoupíš je určitě v lékárnách nebo na internetu. Prodávají se nejčastěji jako tablety. Známý je Lactanon, Laktazan, Laktazym, Laktoleraza. Konzumují se na začátku každé konzumace mléčných pokrmů. Dávkování je 1-3 tablety dle množství konzumace mléčných výrobků a individuální snášenlivosti. Doplníš si tak chybějící enzym laktázu a zmírníš nebo předejdeš komplikací po konzumaci mléčných výrobků.

Dají se sehnat i jako kapky (Laktazan). Ty se kapou přímo do mléka nebo mléčného nápoje, čímž dochází k hydrolyzaci 70-80 % laktózy v mléku. Mléko se tak stává lépe stravitelným.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty