Vegetariánství nebo veganství? Zjistěte vlivy potravinových omezení na zdraví

Vegetariánství nebo veganství? Zjistěte vlivy potravinových omezení na zdraví

Vegetariánství a hlavně veganství jsou dnes velkým trendem. Řeší se na internetových diskuzích i mezi cvičebními stroji ve fitku. Víte, jaké jsou dopady potravinových omezení na výsledky cvičení i celkové zdraví?

Vegetariánství může vést k hubnutí, ale…

K vegetariánství nebo veganství dnes vede spoustu holek řada dobrých důvodů. Od těch ryze osobních – vynechání potravin, které jim nesedí nebo neprospívají – po nesouhlas s lhostejností vůči zvířatům a celé planetě.

Zatímco vegetariánství spočívá „pouze“ ve vynechání masa nebo vedlejších produktů z porážky živočichů, jako je například sádlo, ještě přísnější veganství odmítá také příjem mléka, vajec nebo medu. Po takové úpravě jídelníčku hodně holek zhubne, protože tučnější, masitou stravu nahradí lehčí, rostlinnou. Pojďme se ale podívat, jestli se veganství a vegetariánství nemohou promítnout na zdraví nebo fyzické kondici.

Veganství a zdraví: tělu mohou scházet bílkoviny

Při dodržování veganské stravy může tělu hrozit nedostatek bílkovin, železa nebo vitaminů A, D a B12, který se nachází hlavně v živočišných produktech. Proto je třeba věnovat pozornost tomu, jak tyto látky nahradit.

Bílkoviny obsažené v masu, vajíčkách a dalších „neveganských“ potravinách jsou důležité pro tvorbu svalů, silné kosti i krásnou pleť. Vynahradit jejich příjem pomáhají luštěniny, rostlinná mléka nebo sója. Z potravin neživočišného původu se ale získávají poměrně obtížně a například arašídové máslo sice bílkoviny má, zároveň ale obsahuje kolem 50 % tuku.

Kromě sóji už moc plnohodnotných bílkovin v rostlinné říši nenajdeme, a proto je třeba potraviny vhodně kombinovat – například fazole s rýží (tedy obiloviny s luštěninami). Vegetariánky si po tréninku mohou připravit také proteinový nápoj, u kterého si veganky musí dávat pozor na složení. Často totiž obsahuje mléko nebo vaječnou syrovátku.

Jak doplnit další důležité látky

Nedostatek železa v těle způsobuje únavu, slabost, nebo dokonce závratě. Doplňovat ho můžete pomocí sušeného ovoce, pistácií, mandlí, brokolice, červené řepy nebo obilovin a luštěnin.

Vitamin A najdete třeba v mrkvi, batátech, rajčatech nebo červených paprikách. Je nezbytný pro zrak a vývoj buněk. Chybějící vitamin D, běžně obsažený v rybách, vejcích nebo kravském mléku, může mít za následek nemoci kostí nebo svalů i oslabený imunitní systém. V přírodě se získává hlavně ze slunečních paprsků, veganky by měly sáhnout také po potravinových doplňcích.

Výhody veganství: shazování kil i skvělý pocit

Vynechání masa, mléka nebo vajec může mít ale také mnoho pozitivních dopadů. Snížený příjem nasycených tuků se často projeví na redukované hladině cholesterolu. Většinou dochází také k energeticky nižšímu příjmu potravy, což vede k úbytku tělesné hmotnosti a štíhlejší postavě. Čerstvé ovoce a zelenina v syrovém stavu navíc dodávají tělu velké množství enzymů, antioxidantů a vlákniny, která má blahodárný vliv na střeva.

Veganky a vegetariánky tolik nezatěžují své tělo, což má dobrý vliv na psychickou kondici a projevuje se na výkonech při cvičení. Veganský životní styl je navíc často spojený nejen se sportem, ale i ochranou zvířat, což pozitivní pocity ze sebe samé ještě umocní.

Důležitá je pravidelnost a pestrost stravování

Je dobré si uvědomit, že vegetariánství i veganství jsou hlavně životními směry a filozofií. Neměly by být chápány jako dieta, která vede k vysněné postavě, ale jako dlouhodobá filozofie stravování. Pokud vás i tak jeden ze směrů láká, vždy se snažte dodržovat stravu pestrou. Pokud se odhodláte ke změně, nic neuspěchávejte. Přechod si dávkujte postupně a jezte pravidelně.

Hlavně ze začátku k sobě buďte zodpovědná při plánování jídelníčku, neodbývejte se a především poslouchejte své tělo. Pokud si nejste jistá, jak tělu dodávat látky důležité pro zdraví, podívejte se na doporučené doplňky pro vegany a vegetariány.


Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty