Diagnóza – intolerance laktózy. Co to pro tebe znamená?

Diagnóza – intolerance laktózy. Co to pro tebe znamená?

S pojmem intolerance laktózy se v poslední době setkávám poměrně často při sestavování jídelníčků, a při různých konzultací. Proto jsem se rozhodla sepsat následující seriál na dané téma, kde bych tě chtěla seznámit se vším, co tento problém obnáší. Od základní teorie přes příznaky, řešení v podobě diety, výběru a nákupu potravin, ukázku jídelníčku a mnoho dalších.

Co je intolerance laktózy?

Intolerance laktózy rozhodně není žádná alergie. Toto si spousta lidí plete a říká, že má „alergii na laktózu“. Ta ale neexistuje, neboť mechanismus vzniku alergie a intolerance je zcela odlišný (více se dozvíš v článku Páteční seriál na téma alergie a intolerance).

Na rozdíl od alergie totiž při intoleranci laktózy není vůbec zapojen imunitní systém tvého organismu a nevznikají žádné specifické protilátky. Intolerance laktózy je způsobena sníženou tvorbou enzymu laktáza v tenkém střevě. Enzym laktáza štěpí mléčný cukr na glukózu a galaktózu. U malých dětí je intolerance laktózy vzácná. Problém se týká zejména dospělých lidí, kdy postupně s věkem klesá aktivita enzymu laktázy a mohou se začít projevovat komplikace s trávením.

Jaké jsou nejčastější projevy?

Intolerance laktózy nepředstavuje velké zdravotní riziko, ale svými nepříjemnými projevy tě může určitě obtěžovat. Příznaky a jejich míra jsou závislé na množství a aktivitě enzymu laktázy v tvém těle a také na složení tvé střevní mikroflóry.

Mezi nejčastější a nejtypičtější příznaky intolerance laktózy patří zvýšené nadýmání, bolesti břicha, průjmy, plynatost či nevolnost.

Jak mám postupovat při podezření na intoleranci na laktózu?

Úplně tím nejjednodušším testem je, když vypiješ hrneček mléka a budeš se pozorovat. Pokud se do 4 hodin po jeho konzumaci objeví potíže, může se jednat o intoleranci na laktózu.

Další variantou je návštěva lékaře, který ti provede laktózový toleranční test. Dostaneš vypít roztok s laktózou a lékař sleduje a hodnotí hladinu glukózy v krvi. Další možností je provedení dechového vodíkového testu, kdy se po vypití roztoku s laktózou měří množství laktózy ve vydechovaném vzduchu. Testy ale nemusí být přesné a mohou být zkresleny nerespektováním pokynů před vyšetřením (vydržet nekouřit a nejíst určitou dobu před testem atd.).

V neposlední řadě je možné také odebrat endoskopem malý vzorek sliznice tenkého střeva, kde se stanoví aktivita enzymu laktázy.

Léčba

Jelikož se nejedná o nemoc v pravém slova smyslu, nemá smysl hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro prevenci potíží je bezlaktózová dieta, kterou si podrobně rozebereme v příštím článku.

Pomocníkem také mohou být některé potravinové doplňky. Především probiotika mohou napomoci zmírnit negativní důsledky konzumace laktózy a dopomoci k rychlejší regeneraci střev. Někteří gastroenterologové doporučují zařadit společně s bezlaktózovou dietou také i dietu bezlepkovou. Kombinace těchto diet by měla napomoci k rychlejšímu zhojení střevní sliznice. Jedná se však o domněnku, která není podložena žádnou studií.

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty