Co ti posílí imunitu?

Co ti posílí imunitu?

Během přechodu z léta do podzimu potřebuje každé tělo trochu podpořit. Pro úspěšné posílení imunity je zásadní nejen očista těla, ale i doplňování antioxidantů, vitamínů a minerálů, které najdeš v jídle i pití.  V tomto článku se dozvíš, na které minerály a vitaminy nezapomenout, a navíc i které „vlastně obyčejné a vždy dostupné“ potraviny ti pomohou v posílení imunity.

Vitamíny a minerály


Pro posílení imunity je zásadní zvýšený přísun vitamínů a minerálů. Vitamíny se vyskytují především v čersvých potravinách, proto nejjednoduší způsob jejich doplnění je konzumace sezonní zeleniny a ovoce. Dej si třeba první ředkvičky nebo nějakou listovou zeleninu.

Z minerálů se soustřeď především na hořčík, který ti pomůže nejen s imunitou, ale i s únavou a odbouráváním všedního stresu. Najdeš ho hlavně v celozrnných potravinách, ale obsahují ho i banány, brambory, pomeranče, špenát a ořechy. Jestli máš ráda čokoládu, pak si ji v přiměřené míře dopřej bez výčitek. Hořčík je totiž i v kakaových bobech. 

Z vitamínů se zase zaměř na vitamín D, který podporuje obranyschopnost a náchylnost k nemocem. Vitamín D se nachází v tučnějších rybách, mléčných výrobcích a také si jej tělo vytváří ze slunce. Proto neváhej a dopřej si i procházku na čerstvém vzduchu.

Dalším důležitým vitaminem je vitamín C. Vitamín C z přírodních zdrojů je pro tělo velmi cenný. Na céčko je bohatý šípek, černý a červený rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, pomeranč, zelí, květák, citrón, mrkev, celer atd.

Za to vitamín E patří k nejdůležitějším antioxidantům. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Nedostatek vitamínu E způsobuje neurologické potíže a snižuje obranyschopnost. Na vitamín E jsou bohaté oleje z pšeničných klíčků, mléko, máslo, sója, burákové oříšky, saláty a maso.

Potraviny s výhodami


Česnek
Působí jako silný antioxidant. Má vyvážený obsah vitamínů C a E. Hlavní účinnou složkou česneku je nejcennější disulfid s výrazným antibakteriálním účinkem, díky kterému je česnek často označován za přírodní antibiotikum, které pomáhá proti všemožným neduhům. Česnek obsahje téměř 200 biologicky aktivních látek a velké množství aminokyselin nepostradatelných pro lidský organismus. Pokud ti vadí jeho chuť či vůně, můžeš si koupit v lékárně česnekové tablety.

Rybí tuk
Obsahuje důležitý vitamín A a vitamín D a také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, ale nezbytně je ke svému životu potřebuje. Napomáhají k lepšímu průtoku krve cévami a k jejich pružnosti, snižují podíl cholesterolu v lidském těle a snižují i vysoký krevní tlak, který může způsobit onemocnění srdce. Rybí tuk bývá získáván z mořských ryb, převážně ze sleďů, sardinek, makrel, lososů či tresek.

Ořechy a semínka
Obsahují spoustu dobrých látek včetně omega-3 nenasycených kyselin. Když si dáš každý den hrst různých ořechů, zlepšíš si obranyschopnost organismu a k tomu tělu dodáš i mnoho potřebných látek a energie.

Hlíva ústřičná
Houba, která obsahuje betaglukany, vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky. Má velmi pozitivní vliv na imunitu a zdravotní stav. Můžeš si ji uvařit jako přílohu k jídlu, nebo z ní udělat polévku.

Bylinné čaje


Léčivé bylinky provázejí lidstvo mnohem déle než chemická léčiva. Čaj z bylinke nejen, že může pomoci s konkrétním zdravotním problémem, ale pohladí přitom po chuti i po duši. Který si vybereš?

Čaj z ostropestřce a z kopřivy detoxikuje organismus, čistí játra, podporuje krvetvorbu

Čaj z Echinacey. Echinacea podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, přispívá k normální funkci horních dýchacích cest a podporuje zdraví dýchacího systému.

Zázvorový čaj pomáhá při kašli a nachlazení, posiluje imunitní systém. Působí proti zánětům, preventivně proti nevolnosti, včetně nevolnosti při cestování. Zlepšuje funkci střev, uvolňuje koliku a plynatost. Snižuje možnost výskytu krevních sraženin, ředí krev a tím zabraňuje ucpávání cév.

Čaj z třezalky přispívá k psychické rovnováze, k optimální relaxaci a dobré náladě, navíc podporuje dobrý spánek. Příznivě ovlivňuje psychický i fyzický stav a základní tělní funkce, má tonizační účinky. Podporuje imunitu, udržování normálního stavu srdce a cév. Obsahuje látky podporující pocení a pročištění těla. Povzbuzuje trávení, tvorbu a vylučování žluči, funkci střevního traktu. Zklidňuje při podráždění v krku, usnadňuje dýchání. Pomáhá udržovat kvalitu a svěží vzhled pokožky. Jednoduše univerzální pomocník.

Takže najíst, napít a hurá do podzimu bez nemocí a plné síly!

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty