Honí tě mlsná? Co za tím je?

Honí tě mlsná? Co za tím je?

Také patříš k bojovnicím proti sladkým nástráhám na každém rohu? Odolávání sladkostem je pro tebe téměř nadlidský výkon? Schválně, už jsi někdy přemýšlela, proč tomu tak je, že tvé tělo má neustálou a neukočírovatelnou potřebu sladkého. Představíme si nejčastější příčiny těchto chutí a chyby, kterým se vyvarovat.

Příliš intenzivní pohyb a nedostatek jídla

Nerovnováha mezi energetickým výdejem a příjmem je velmi častou příčinou chutí na sladké. A to nejčastěji při snaze o redukci váhy. Řekneš si, že chceš zhubnout, tak začneš daleko více cvičit, omezíš energetický příjem v jídle a zaměříš se na intenzivní formu pohybu jako např. spinning, jumping, aerobic a další. To jsou nejčastější chyby. Intenzivní typy aktivit totiž slouží spíše k rozvoji kondice a převážně v nich také dochází ke spalování cukru a ne už tolik tuku. Jedná se o aktivity ve vyšších až vysokých tepových frekvencí (smíšené až anaerobní pásmo). Když pak navíc ještě zapomeneš doplnit po takovéto aktivitě vhodně sacharidy, tak počítej s tím, že chutě tě neminou.

Nedostatek komplexních sacharidů ve stravě

Při snaze redukovat váhu nebo začít jíst zdravě se často dočteš, že když vynecháš přílohy a pečivo, tak to půjde samo. Správné přílohy a pečivo jsou ale zdrojem právě komplexních (složených) sacharidů, které mají za úkol vyrovnávat postupně hladinu cukru v krvi a tím pádem také zabránit výkyvům energie v průběhu dne a chutí na sladké. Takže počítej s tím, že když si dáš dietní oběd v podobě nějakého grilovaného masa se zeleninovým salátem, tak tě pak zákonitě odpoledne začne honit mlsná.
Je potřeba správně vybrat vhodné sacharidy, a to ty s nízkým glykemickým indexem, které se v těle uvolňují pomaleji a postupně. Konkrétně se jedná o různé celozrnné obiloviny (přílohy) a celozrnné pečivo.

Život ve stresu a rozhozená psychika

Stres, nějaká životní krize nebo špatná nálada jsou dalšími příčinami chutí na sladké. Sladké totiž pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu, který stabilizuje naši psychiku. Určitě není špatně, když v psychicky náročném období sáhneš například po čokoládě. Ale musíš si dávat pozor, aby se z toho nestala až moc velká rutina ve velkém množství. Ono totiž propojení sladkého s uklidňujícím zážitkem může vést až k závislosti. A z toho už se pak složitě dostává zase ven.

„Bláznivé“ hormony

Určitě tě v období před menstruací už někdy přepadly různé chutě. To je zcela normální a přirozený děj. V tomto období totiž dochází k hormonálním změnám a také ke zvýšení bazálního metabolismu až o cca 500 kcal. Tvé tělo tedy přirozeně samo vydává za den daleko více energie. Před menstruací se tedy nemusíš bát si dopřát trochu větší porci nebo lehce zhřešit nějakou dobrotou. Vhodná je kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje navíc také železo a hořčík, což jsou prvky, které jsou nejen v období menstruace potřebné.

Špatný a nedostatečný spánek

Pokud je tvůj spánek dlouhodobě nižší než 5 – 6 hodin, tak tvoje tělo začne zvyšovat produkci hormonu ghrelinu a naopak snižovat hladinu hormonu leptinu, což vede k vyššímu pocitu hladu a chuti. Špatný a nedostatečný spánek tedy může navodit zvýšený příjem kalorií v následujícím dni. Odborníci doporučují minimálně 7 hodin kvalitního a pravidelného spánku denně.

Jestli patříš k těm, co mají problémy se spánkem, tak neváhej zařadit náš Sweet Sleep. Nejedná se o žádný lék, nýbrž o směs bylinek, která ti pomůže zlepšit tvůj spánek.


Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty