Alkohol a zdravý životní styl: Jde to dohromady?

Alkohol a zdravý životní styl: Jde to dohromady?

Člověk slýchá různé věci. Nejdříve, že deci vína denně prospívá zdraví. Posléze zase, že alkohol ke zdravému životnímu stylu prostě nepatří. Jak to tedy je doopravdy? Můžeme si příležitostně připít nebo musíme od teď obcházet vinárny obloukem?

Holky, u hubnutí platí jedno pravidlo. Cvičit můžete, jak chcete, ale podstatnou část tvoří strava. Ta zahrnuje nejen vhodné potraviny, ale i nápoje. Před slazenými nápoji dejte raději přednost vodě s citronem. Ožehavou otázkou je ale vždycky alkohol. Pravdou je, že po něm se zrovna moc nehubne, zvláště pokud máte ve zvyku ho pít hodně. Alkohol totiž zadržuje vodu v těle a způsobuje otoky.

Samy dobře víte, že když se probudíte po proflámované noci, cítíte se oteklejší než obvykle. Není to ale jen zdání. Tělo se prostě brání proti "jedům", což předchozí večer znamenaly panáky ginu, brambůrky a jiné pochoutky. Na to, zda ho ze svého jídelníčku vyřadit úplně, pokud chceš žít zdravě, nelze jednoznačně odpovědět. Ideální je, se řídit zdravým selským rozumem.

Proč ti může alkohol uškodit?

Po alkoholu můžeš přibrat z jednoho prostého důvodu. Má energetickou hodnotu 29 KJ na 100 g. Tvůj energetický příjem s ním bude vyšší. Jakmile si dáš trošku víc, než bys měla, začneš mít hlad jako vlk a sníš věci, na které bys normálně neměla chuť. Odborněji řečeno: Alkohol je toxin omezující trávení, který zpomaluje metabolismus tuků. Všechno v těle se po jeho konzumaci odehrává zkrátka úplně jinak. Nemá navíc žádnou výživovou hodnotu, takže tělu dodává jen prázdné kalorie.

Je nějaký „zdravý alkohol“?

Jeden z nejzdravější alkoholů je víno. Obsahuje draslík, železo a fenoly, které zabraňují onemocnění srdce a cév. V pivu je zase hodně vitaminu B, stejně tak jako křemíku a boru, jež podporují zdravé a silné kosti.

Máš tedy přestat pít alkohol úplně?

Ne, to není potřeba. Tak drastická k sobě být nemusíš. Stačí jen, když budeš dodržovat pár pravidel. Ke každé sklence alkoholu si dej sklenku vody. Alkohol totiž dehydruje, a tím tomu hezky zabráníš. Nepij jako duha, ale střídmě a za žádnou cenu se nesnaž dohonit kámošky. Pití není závod, a ty nikdy nevíš, kolik toho vydržíš. Když si dáš skleničku vínka dvakrát do týdne, určitě se nic nestane. Pokus se to ale vyvážit. A pamatuj, žádná omezení nejsou stoprocentní. 

RYCHLÁ POMOC PŘI ZAVODNĚNÍ

Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty