Jak jíst, když je mi 13 let a řeším váhu?

Jak jíst, když je mi 13 let a řeším váhu?

Velmi často odpovídáme na dotazy mladých dívek od 12 do 14 let, které nevědí, zdali je jejich váha v pořádku a co by měly dělat, pokud mají nadváhu. Řešíš také svou váhu v takto mladém věku? Přečti si v článku, co můžeš dělat z hlediska stravy a co ti může naopak spíše uškodit.

Neblázni s žádnými dietami!

Už jen kvůli tomu, že se nacházíš v období dospívání, tak dieta nepřipadá v úvahu. Jedná se o období, kdy má tvé tělo daleko vyšší energetickou spotřebu, než je tomu u dospělých. Dospívání je spojeno se zásadními fyziologickými, psychickými a hormonálními změnami.
Tyto změny a hlavně to, že rosteš, zvyšují tvůj energetický výdej bez toho, abys cvičila. I bez tréninku bys tedy měla mít stále dostatečný energetický příjem. Dostatečně a správně jez a na diety raději zapomeň.
Věkově se nacházíš v období přechodu z dětství do dospělosti, kdy přirozeně dochází ke zvýšení tvé váhy a změně tělesných proporcí (například se ti rozšíří boky, narostou prsa a zadek atd.) Je to přirozený proces, kterému by ses určitě neměla snažit bránit hladověním.

Jak ti mohou diety uškodit?

· Zpomalí se ti metabolismus, čímž se zvýší riziko ukládání tuku a s tím spojené přibírání na váze. Což může mít za následek, že i v budoucnosti budeš neustále bojovat s váhou a budeš náchylnější k nadváze nebo až obezitě. A to určitě nechceš!
· Budeš častěji nemocná – může se stát, že kvůli především striktním dietám ti budou chybět živiny, vitamíny, minerály atd., které udržují tvoji imunitu v plném provozu.
· Zpomalí se ti nebo úplně zastaví růst.
· Můžou se u tebe projevovat změny nálad, nervozita, podrážděnost kvůli nízkému energetickému příjmu a především sacharidů (cukrů) ve stravě.
· Ve škole budeš mít problémy se soustředěním, učení ti půjde daleko hůře, což se projeví ve tvém prospěchu.
· A v neposlední řádě budeš hodně unavená.

Jak se stravovat v tomto věku?

· Jez pravidelně – 5-6 jídel denně (snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, popřípadě druhá večeře).
· Zařazuj denně 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny.
· Nezapomínej denně na 3-4 porce mléčných výrobků (jogurt, mléko, tvaroh, různé druhy sýrů – plátkové sýry, Mozzarella, Cottage, Lučina atd.) a 3-4 porce obilovin (cereálie, vločky, pečivo, rýže, těstoviny, kuskus, pohanka, bulgur atd.) V tomto věku již můžeš zařazovat celozrnné výrobky.
· Pravidelně zařazuj do svého jídelníčku libové maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, králičí), ryby (2x týdně) a luštěniny, jako jsou cizrna, čočka, hrách a fazole (1x týdně). Dále také vejce, brambory, přírodní ořechy a semínka (bez polev, bez cukru, nepražené, nesolené).

Příklad jídelníčku

Snídaně: 100 ml fresh džusu zředěného vlažnou vodou. Bílý jogurt s müsli, ovocem a ořechy. Čaj.
Dopolední svačina: Grahamová houska s Lučinou, obložená kuřecí šunkou a zeleninou.
Oběd: Hovězí vývar s nudlemi. Rizoto s krůtím masem a zeleninou. Mrkvový salát. Čaj.
Odpolední svačina: Banán. Dalamánek s máslem a medem. Jogurtové mléko.
Večeře: Zapečené tousty se šunkou, sýrem a zeleninou.
Dle potřeby druhá večeře: Jablko.

Závěrem

Nedrž žádné diety! Dodržuj zásady zdravého životního stylu, hýbej se, usmívej se, řádně spi a odpočívej a uvidíš, že vše půjde samo.
Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty