Jak na pevnou vůli, která se ti při hubnutí bude hodit

Jak na pevnou vůli, která se ti při hubnutí bude hodit

Chybí ti občas pevná vůle a nemůžeš se dotlačit ke cvičení? Připravili jsme pro tebe článek plný motivace, který ti pomůže udržet se v rytmu ve cvičení a pravidelném stravování!

Zapracuj na svém sebeovládání

Zkus pomalu ale jistě pracovat na svém sebeovládání. Nepůjde to samozřejmě ze dne na den. Když budeš trénovat třeba na půlmaraton, také si neřekneš, že ho poběžíš hned zítra, pokud jsi doteď neuběhla ani pět kilometrů v kuse. Sebeovládání jde ale stejně jako ten půlmaraton vytrénovat.

Jak na to? Sebeovládání souvisí s tím, že začneš nad věcmi více přemýšlet a snažit se najít racionální řešení. Uvedeme si to na příkladu, kdy před tebou stojí tvůj oblíbený zákusek a ty se mu snažíš odolat. Zkus si sama v hlavě vytvořit pozitivní důvody k tomu, proč si ho nedat. Pokládej si otázky typu: Potřebuji ho vůbec? Proč na něj mám takovou chuť? Můžu tu chuť zahnat jiným a zdravějším způsobem? Už jen tímto přemýšlením svoji vůli posiluješ.

Nastav si reálné a dosažitelné cíle

Hned na začátek si dobře promysli, čeho vlastně chceš dosáhnout a k tomu postupně směřuj. Chceš se cítit dobře? Chceš být zdravá? Nechceš se zadýchat při dobíhání autobusu? Chceš si obléct menší konfekční velikost? Chceš něco zhubnout? Na to všechno mysli v situacích, kdy tě láká dát si něco sladkého.

Nenakládej si ale na sebe hned velké břemeno. Rozděl si svou snahu do několika dílčích částí, které víš, že zvládáš vzhledem ke svému dennímu režimu (pracovnímu a časovému vytížení) bez problémů splnit.

Když zjistíš, že vše bez problémů stíháš, posílí to tvou vůli, ale také motivaci. Kdyby sis toho naložila hodně, při prvním neúspěchu bys naopak dala od všeho ruce pryč a dostala se do svého původního nespokojeného stereotypu. Z konfekční velikost XL se během jednoho dne na XS určitě nedostaneš.

Ve snaze o hubnutí neřeš na prvním místě váhu

Pokud sis upravila jídelníček a začala se pravidelně hýbat, hlavně se neupínej jen a jen na svoji váhu. Zpočátku to může být naprosto zkreslující a zavádějící fakt. Dokonce můžeš třeba i za první měsíc na váze naopak přibrat, je to zcela normální jev.

Úprava stravy a pravidelný sport může způsobit nárůst aktivní tělesné hmoty (svalů) a také zadržení vody. A kilo svalů nebo litr vody váží to samé, jako kilo tuku. Doporučuji tedy dát váhu na špatně dostupné místo nebo z ní vyhodit baterky a vážit se maximálně jednou týdně. Ideálně klidně až jednou za měsíc. A naopak sledovat pravidelně obvody centimetrů (především pas a boky). A celkově vnímat, jak se cítíš. Toto jsou motivátory, které hlavně v začátcích podpoří tvou pevnou vůli k pokračování.

Odměňuj se

Umět se odměnit či pochválit za dobře odvedenou práci nebo dosažení cíle je také nedílnou součástí k cestě za pevnější vůlí a udržení motivace. Vol ale vhodný typ odměny. Při snaze o redukci váhy není zrovna správné vyrazit do cukrárny a sníst tam vše, co ti přijde na oči. Tou správnou odměnou může být třeba nějaký nový hadřík v tvém šatníku nebo nová pomůcka na cvičení, kterou budeš hned chtít vyzkoušet.

A hlavně dělej vše jen a jen pro sebe

Jakmile budeš něco dělat ze vzteku, na truc nebo kvůli někomu jinému, bude to mít jen krátkodobý efekt. Chtěj vždy překonat sama sebe, cítit se dobře a zdravě. Jedině s takovýmto přístupem si postupně vybuduješ pevnou vůli a dlouhodobě udržitelný režim!
Najpredávanejšie spaľovače
v Československu
Bleskové doručenie
do celej Európy
Najružovejšie a najkrajšie balíčky pod slnkom
Nie sme obyčajný e-shop,
sme dievčatá ako ty