Pečivo a hubnutí

Pečivo a hubnutí

Jak je to s pečivem? Patří do zdravého jídelníčku? Můžu ho jíst i při hubnutí? A jak vybrat správné pečivo? Zeptali jsme se nutriční terapeutky Jany Králové. V tomto článku se dozvíš spoustu zajímavých informací.

Můžu při hubnutí jíst pečivo?

Ano, pečivo do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Má stejnou funkci jako další sacharidy, které bychom rozhodně neměli vynechávat. Vyvážená a pestrá strava je klíč ke zdravému tělu.

A proč jsou sacharidy i v dietě důležité?

- Tvoří zásobu energie na delší dobu.

- Jsou lehce stravitelné.

- Jsou významným zdrojem vlákniny.

- Energie ze sacharidů podpoří lepší výkon při tréninku.

- Vyvážená strava bez omezování některé z makroživin prospěje tvé psychice a k lepší náladě.


pečivo

Když vynechám pečivo, zhubnu?

Ano, je to možné, protože dojde k určitě změně v jídelníčku. Když vynecháš pečivo, vynecháš sacharid a na sacharidy se v těle váže voda. Když tedy pečivo přestaneš jíst, tělo vypustí vodu. Efekt to má! Ano, zhubneš pár kil, ale není to dlouhodobá záležitost. Jakmile začneš jíst opět sacharidy, nabereš kila zpátky.

Pečivo není viník! Dokonce ani žádná jiná potravina při hubnutí nemůže za to, že nemáš takové výsledky, jaké bys chtěla. Vždy bude záležet na celkovém kalorickém příjmu a výdeji.


Zdravý jídelníček

Jaké pečivo je nejlepší do diety?

Jak vybrat správné pečivo do diety? Nevybírej jen podle vzhledu. Protože ani hnědý rohlík není zárukou toho, že je celozrnný, ale může být také jen obarvený. Orientuj se podle názvu pečiva. Máme dánu legislativu, která nám pomůže se správným výběrem.

Teď se podíváme na zoubek jednotlivým názvům, které můžeme u pečiva vídat.

Celozrnné pečivo – Opravdu znamená, že minimální obsah celozrnné mouky je 80 %. Což je super a takové pečivo se určitě hodí do zdravého jídelníčku.

Žitné pečivo – Obsahuje minimálně 90 % žitné mouky, což je skvělé do diety.

Pečivo cereální – Tohle označení znamená to, že je vyrobeno z obiloviny. A obilovina je i pšeničná mouka, což znamená, že to může být i klasický rohlík, kde nenajdeme moc vlákniny… Na tohle označení si dej pozor.

Vícezrnné pečivo – Tohle je velmi zavádějící název. Minimální obsah pšeničné mouky je 5 %, ale je tam více druhů mouky. Pečivu s tímto označením bychom se raději vyhnuli.

Žitno-pšeničné pečivo – Takové pečivo je super volbou. Hlavně si pamatuj, že co je v názvu na prvním místě, toho je ve složení více.

Pšenično-žitné – Na prvním místě je u tohoto typu pečiva pšenice. Ano, je to slovíčkaření, ale je to tak. Raději zvol to žitno-pšeničné, které ti dodá více vlákniny a živin.

TIP: Nejlepší je podle nutriční terapeutky Jany Králové žitné pečivo. Pokud navíc narazíš na chleba žitný a kváskový, tak je to úplně super.


dietní pečivo

A co balené pečivo?

U baleného pečiva je ta výhoda, že vidíme celé složení. Hlavně si pamatuj, že co je psáno na prvním místě, toho je tam nejvíc. Také můžeme říct, že čím kratší složení, tím lépe. Nutriční terapeutka doporučuje, aby v pečivu bylo minimálně 6 % vlákniny.

My můžeme doporučit DIET CRISPBREAD – Garlic & Oregano, dietní knäckebroty s příchutí česneku a oregana, které se hodí jako zdravá alternativa pečiva. Lehké křupavé plátky si můžeš dát k polévce, k salátu nebo si na ně namazat oblíbenou pomazánku a udělat si obložený chlebík.

Skvělé jsou taky PROTEIN STICKS. Křehké proteinové tyčinky s pizza kořením si zamiluješ na první křupnutí.Hodí se jako dietní zobání k televizi, občerstvení na party a svačinka na výlety, do práce či do školy.




CHCI SVAČIT ZDRAVĚ


pečivo a hubnutí

Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty