Jde vyběhat špatný jídelníček?

Jde vyběhat špatný jídelníček?

Možná už sis tuto otázku položila, když jsi byla po nějaké oslavě. Možná je to tvé krédo, že raději budeš pravidelně běhat nebo cvičit, aby ses nemusela nijak omezovat v jídle nebo si dávat pravidelně nějaké dobrůtky. Opravdu to tak funguje? Pojďme se v následujícím článku podívat, jak to doopravdy je.

Příjem a výdej kalorií v závislosti na čase

První, co mě napadne, když se zamyslím je energetická a časová bilance. Kolik času a úsilí budu muset vynaložit během, abych spálila svůj stravovací úlet. Ono vyběhat třeba takovou návštěvu fastfoodu není otázka chvilky.

Pro lepší představu si uvedeme pár jídel nebo pochutin, při jejichž konzumaci do sebe dostaneš jednorázově cca 1000 kcal:

- Při návštěvě fast foodu stačí zajít na meníčko. Dáš si burger, střední hranolky, střední colu a ejhle, 1000 kcal je na světě.

- Miluješ pizzu? A nemáš problém ji sníst celou? Například pizza Hawai o průměru 32 cm z rozvozu obsahuje také necelých 1000 kcal.

- Zajdeš si na pokec s kamarádkou do kavárny, objednáš si větší vanilkové latte se spoustou šlehačky, topingu, cukru a extra příchutě a nemusíš si dávat ani dortík, neboť díky takové náloži zkonzumuješ bez problému 1000 kcal.

- Nestihla jsi ráno snídat, tak si cestou koupíš něco dobrého v pekárně. Hlad a chutě jsou obrovské a bereš na cestu čtyři koblihy a zase tu máme 1000 kcal. Mimochodem toto byla pravidelně má pubertální snídaně, tudíž vím, že se bez problému dá sníst :D

A kolik času ti zabere jejich konzumace? Odhaduji maximálně 30 minut, když to hooodně přeženu. Spíš bych řekla 15 minut.

 

A teď přichází ta náročnější část. Jak dlouho budeš muset běhat nebo cvičit, abys spálila 1000 kcal?

Já osobně, která vážím 56 kg, bych si musela jít zaběhat na 150 minut, abych spálila 1000 kcal (dle propočtu 0,12 kcal/kg/min). Pokud bych zvolila posilovnu, tak by mi to časově zabralo o půl hodiny více, tedy 180 minut.

Co z toho vyplývá?

Při snaze váhu redukovat je zapotřebí si uvědomit, že mnohem snadněji a efektivněji ovlivníš energetickou bilanci pomocí úpravy jídelníčku (regulací energetického příjmu), než navyšováním pohybových aktivit (energetického výdeje). Rozhodně ale nechci pohyb nějak zatracovat. To určitě ne. Nerada bych, aby to tak vyznělo. Pohyb je zdraví prospěšný a působí jako prevence řady onemocnění. A je nedílnou součásti ve snaze váhu redukovat. Já sama si ale raději zvolím jednou týdně cheat meal, kdy vím, že takovýto úlet nenásilně zvládnu vykompenzovat pomocí sportovních aktivit. A nezabere mi to moc času. Nedokážu si ale představit, že si denně dopřeji nezdravé kalorické jídlo, kvůli kterému pak budu muset každý den běhat 150 minut, abych ho spálila. Na to opravdu nemám čas ????

Dříve jsem si to dovolit mohla, ale to jsem vrcholově sportovala a můj energetický výdej byl obrovský. A výše zmiňované koblihy se ztratily v davu. To už je ale pryč, proto musím nyní regulovat i svůj energetický příjem.
Nejprodávanější spalovače
v Československu
Bleskové doručení
do celé Evropy
Nejrůžovější a nejkrásnější balíčky pod sluncem
Nejsme obyčejný e-shop,
jsme holky jako ty